I vårt land är bovete en av de mest populära produkterna, men i Europa konsumeras den praktiskt taget inte..
Vi berättar varför det inte är vanligt att äta denna spannmål i europeiska länder.
Varför de inte äter bovete i Europa
Faktum är att bovetegryn inte alls odlas för masskonsumtion i Europa.
Det finns flera skäl till detta.För det första är bovete en mycket krävande gröda och kräver specifika väderförhållanden för sin odling.
För det andra behövs specialmaskiner för att skörda bovete.För det tredje bearbetas bovetegryn i flera steg.
Dessutom kan bovete inte sås på samma fält efter skörden; den måste ’vila’ under en säsong.
Och det femte skälet är olönsamt.Bovete är en lågavkastande gröda (10 kvintals per hektar).
Mot bakgrund av ovanstående odlas bovete i Europa endast som djurfoder för att förbättra smaken på köttet och sälja det för mer pengar.
Tidigare berättade vi vad man kan göra med potatis.