Späck är en mycket hälsosam produkt, som innehåller stora mängder vitamin A, D och E, samt kalcium, natrium, magnesium, fosfor, mangan, zink, järn, koppar och selen..
Fettsyrorna som finns i ister har en koleretisk effekt och ökar produktionen av bra kolesterol, vilket bidrar till att minska risken för att utveckla åderförkalkning.
Späck skiljer sig gynnsamt från andra fetter i sitt innehåll av arakidonsyra, vilket är nödvändigt för att hjärtat och immunsystemet ska fungera normalt.
Det är dock extremt viktigt att använda denna användbara produkt korrekt.
I vilken form är det nyttigt att äta ister?
Eftersom ister förlorar sina fördelaktiga egenskaper vid stekning är det bättre att äta det saltat.
Du kan inte äta mycket ister varje dag.En frisk vuxen kan inte konsumera mer än 30-40 gram ister två till tre gånger i veckan.
Späck är kontraindicerat för tarmsjukdomar, pankreatit och gallsten.
Det rekommenderas inte heller att konsumera denna produkt på fastande mage, eftersom detta kan leda till inflammation i bukspottkörteln.
Vi delade tidigare om hur man gör en uppfriskande kall soppa.