Kombucha kan naturligtvis köpas i snabbköpet, men under sovjettiden odlade många människor te-svamp på egen hand.
Enligt experten på BelNovosti online-utgåva, kocken Yulia Arkhipova, är processen inte svår, och på varma sommardagar är det mycket trevligare att dricka hemlagad kombucha än konserverad kombucha.
Hur man gör drycken
Mät upp 0,5 liter vatten och brygg 4 matskedar te i det.Observera: Te med smak- eller doftämnen är inte lämpligt för detta ändamål – det kan leda till att svampen blir möglig.
Tillsätt 10 matskedar socker och vänta.Tills brygden har svalnat till något varm.
Därefter kan du lägga svampen i en försteriliserad burk och hälla teet i samma burk och passera genom en sil för att förhindra att te och olöst socker kommer in.
Häll ytterligare 1,5 liter vatten i burken, täck med gasbinda och fäst tyget med ett gummiband.
Fermenteringen varar från 4 till 10 dagar: det beror på temperaturen och andra förhållanden.Därefter tappas kombuchan på flaska och skickas till kylskåpet i 1 till 2 timmar.
Därefter kan burken fyllas med en ny sats sötat te.