Föreställ dig att vanliga ägg kan förvandlas till en utsökt rätt som kommer att överraska dina gäster och bli en riktig dekoration för bordet..
Kinesiska teägg är inte bara ett mellanmål, utan ett riktigt kulinariskt konstverk..
Kombinationen av aromatiskt svart te, sojasås och kryddor ger äggen en unik smak och vacker marmorerad konsistens.
Hemligheten med detta fantastiska recept delades av Yulia Arkhipova, en expert på Belnovosti-nätverkets publikation inom matlagningsområdet, en kock och en bagare i fjärde klass.
Ingredienser
• ägg – 8;
• vatten – 1200 ml;
• svart te – 2 matskedar;
• sojasås – 80 ml;
• anis;
• lagerblad – 2;
• vitlök – 2 kryddnejlika;
• kanel;
• chilipeppar;
• salt – 1 tesked.
Matlagningsprocess
Förbered först marinaden: häll vatten i en kastrull, tillsätt te, sojasås, vitlök, alla kryddor och salt, rör om och koka upp.
Sänk värmen, täck pannan och låt sjuda i 15 minuter.Låt svalna.
Starkt löst kinesiskt svart te är mest lämpligt för detta recept, men du kan också använda halvjäst blågrön oolong.Undvik grönt te, annars kommer äggen att smaka sammandragande.
Koka äggen.Lägg dem i kokande vatten och koka i 6-10 minuter, beroende på hur du gillar dem.
Ta ut äggen ur kylen minst en halvtimme före tillagning för att förhindra att de spricker under tillagningen.
Kyl genast de kokta äggen i kallt vatten.Använd baksidan av en sked och knacka på hela ytan av skalet tills skalet spricker men inte lossnar.
Lägg sedan äggen i den blöta marinaden så att de är helt nedsänkta, låt svalna, ställ i kylen och låt marinera till nästa dag.
Ju längre äggen är i marinaden, desto mer uttalad blir smaken och marmoreringen.Nedsänkta i saltlake kan de förvaras i kylen i flera dagar.
Skala dem före servering och servera dem med bröd eller bakverk som mellanmål.De passar såväl till soppor som vårsallader.