Om du någonsin har kokat ägg, har du förmodligen märkt att det ibland dyker upp en grå kant på äggulan..
Någon kanske tror att det är oönskat att äta en sådan produkt, men det finns ingen anledning att frukta, är kocken Yulia Arkhipova, expert på BelNovosti onlinepublikation, övertygad.
Varför ändrar äggulan färg
Färgförändringen i äggets gula kärna är resultatet av värmebehandling och är inte ett tecken på en bortskämd produkt.
Den grå kanten uppträder på grund av en kemisk reaktion: under tillagningen klistrar proteinmolekyler ihop och svavel frigörs.Den senare förvandlas till vätesulfid, som i sin tur kommer i kontakt med järn från äggulan.Som ett resultat bildas järnsulfid – samma grå färg.
Låt oss sammanfatta: om du tar kokta ägg ur en kastrull och, efter att ha tagit bort skalen, hittar en grå äggula, kan du säkert äta dem.
Du bör inte äta ägg som har kokats i mer än 20 minuter – långvarig kokning leder till en ökning av frisättningen av vätesulfid, vilket resulterar i att äggulan blir blågrön.
Högt innehåll av ämnet kan orsaka förgiftning och förvärring av gastrointestinala sjukdomar.