För att förbereda en klar buljong räcker det inte med enbart teori – du behöver också ha praktisk erfarenhet..
Om du saknar det senare måste du ta råd från en expert från BelNovosti-nätverkets publikation, kocken Yulia Arkhipova – hon berättade varför maträtten kan bli grumlig och hur man undviker vanliga misstag.
Val av kött
Det är värt att börja med huvudkomponenten i vilken buljong som helst – kött.Dess val påverkar i hög grad graden av transparens hos buljongen.Det bästa alternativet är kött på benet, vilket kommer att göra rätten rik och ge den en djup smak.
Om ditt mål är att få en kristallklar buljong, se till att köttbiten du väljer är fri från fett och filmer.
Tillagningstemperatur och tid
I det inledande skedet måste du koka upp vattnet och slå på värmen till maximalt.När du ser innehållet i pannan koka, sänk värmen till låg och låt locket stå på glänt.
Fortsätt koka på låg värme – på detta sätt kommer buljongen att sjuda, och dess ingredienser kommer jämnt att frigöra sin smak utan att bilda suspension eller grumlighet.
Salt och grönsaker
Salt kan också påverka buljongens klarhet, så det rekommenderas att tillsätta det i slutet av tillagningen.
Om din buljong innehåller grönsaker, lägg dem i pannan efter att ha skurit dem i stora bitar – annars kommer de säkert att sönderfalla och göra buljongen grumlig.Det är förresten bättre att lägga till grönsaker när buljongen nästan är klar.
Skala
Och slutligen, glöm inte att ta bort skalan i tid med hjälp av en hålslev.Detta är nödvändigt för att skålen ska behålla sin transparens.