Trots att ömtåliga blåbär lätt kan skadas vid tvätt, bör detta steg inte hoppas över – även om du plockat bären själv på ett ekologiskt rent område..
Proceduren behövs för att bli av med parasiter, insekter, damm och annan smuts, förklarar expert på BelNovosti-nätverkets publikation, kocken Yulia Arkhipova..
Det enda undantaget är lagring av bär: efter plockning eller inköp bör blåbär förvaras i torrt tillstånd tills du är redo att äta dem, efter att först ha blivit av med dåliga, skrynkliga och ruttna bär.
Hur man tvättar blåbär
Vi upprepar: du måste tvätta blåbär innan du ska äta dem.Detta bör göras försiktigt, försök att inte krossa frukterna.
Fyll en skål med vatten och lägg bären i den, skölj sedan försiktigt och ta bort dem.
Vänta sedan tills vattnet rinner ut och blåbären torkat lite.Nu kan du börja äta: du bör inte skjuta upp det ens i några timmar, eftersom tvättade blåbär snabbt försämras och ruttnar.
Ska jag tvätta blåbär innan jag fryser in?
Före frysning måste blåbär tvättas noggrant – detta kommer inte att vara möjligt efter upptining.Skölj bären på det sätt som beskrivs ovan och torka sedan.
Om du fryser in bär medan de är blöta kommer vattnet att expandera och skada skalet, vilket gör att bären blir till mos efter upptining.Dessutom kommer blöta bär att hålla ihop och bli deformerade, vilket kommer att påverka deras struktur och smak negativt.
När bären är helt torra, fördela dem i behållare eller påsar och lägg dem i frysen.