HomeVäxterVitlök skär inte efter skörd - och när man ska klippa rötterna:...

Vitlök skär inte efter skörd – och när man ska klippa rötterna: 3 knep som en riktig grönsaksträdgårdsmästare borde veta

Erfarna trädgårdsmästare som arbetar med odling av vitlök säger: ha inte bråttom att klippa den efter skörd.

Den lagras bra i ett sådant fall.Det finns några andra intressanta alternativ för att säkerställa god lagring av produkten.

Varför ska du inte ha bråttom med att skära ner växten?

För även efter skörden går huvudet fortfarande upp i vikt: tänderna fortsätter att växa och får fortfarande näring från blad som ännu inte har blivit helt torra.

Vad de gamla säger

Om du skär av den gröna fjädern – huvudet berövas näring, och de täckande skalorna har inte möjlighet att torka ut på länge (tänderna kommer att ge bort fukt som de kunde dra från bladen).

Det bevisas av erfarna trädgårdsmästare: oklippt vitlök lagras perfekt, på våren och försommaren gläder den sig med sin styrka och saftighet.

Klipp, naturligtvis, det är nödvändigt.Men bara när det är nödvändigt.När vi till exempel tar en viss mängd för användning eller för försäljning.

Torkning

Rekommendationen är denna.Efter skörd, torka vitlök i solen (ett par timmar).

Men torka bort från direkt solljus, helst under en baldakin, i väl ventilerade rum etc.

Det rekommenderas att torka på detta sätt i 10 till 14 dagar och att vända högarna regelbundet.

Beskärning

Beskär inte på 2-3 veckor.Och när du skär, lämna cirka 10-15 cm stam (detta är den andra rekommendationen).

Om den skärs för kort kommer vitlök att förlora vikt och suckulens, och integriteten hos de torra täckskalorna kommer att äventyras.

Det första du ska göra är att skära av den torra ’haulm’, vi lämnar nästan hela stammen, lagra i denna form i bulk, du kan i en påse.

Och på hösten förkortar vi det gradvis till en bekväm storlek.

Den tredje rekommendationen.Efter torkning när du sorterar vitlök i fraktioner är det nödvändigt att trimma rötterna något.Lämna cirka 5-7 cm.

Och när du skär stammen – nästan ’ren’.Lämna 0,2 till 0,5 cm.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna