HomeVäxterVarför tomater inte mognar helt: orsakerna till utseendet på 'gröna galgar'

Varför tomater inte mognar helt: orsakerna till utseendet på ’gröna galgar’

Ofta måste trädgårdsmästare hantera en situation där tomater visar alla tecken på mognad, med undantag för det gröna området nära stammen, som populärt kallas ’gröna axlar.’.

Idag föreslår vi att söka efter ett svar på frågan, vad är orsaken till den ojämna mognaden av tomater?

Ofullständig mognad av tomater – vad är det?

Om en tomat inte är helt mogen, förblir den omogna delen av fruktköttet hårdare än den mogna delen av frukten.

Detta märks särskilt på tomater som under mognadsprocessen ändrar färg till exempelvis röda eller gula.Men detta kan också hända de tomater som förblir gröna under lång tid.

I det här fallet kommer smaken på tomaten inte att vara lika söt som hos en helt mogen.

Observera: för vissa tomater är det ganska normalt om en del av dem förblir gröna när de är helt mogna – men tillverkaren varnar som regel i förväg om denna funktion.

Orsaker till ofullständig mognad av tomater

Klorofyll i omogna tomater börjar vanligtvis brytas ner i slutet av blomningen och fortsätter runt bladskaftet och uppåt frukten.

Om klorofyll bryts ner för långsamt eller inte alls, dyker dessa ’gröna hängare’ upp.

Det finns flera orsaker, alla relaterade till väderförhållanden: detta kan uppstå på grund av termisk brännskada när tomater utsätts för för mycket direkt solljus, eller som ett resultat av för hög temperatur under en lång tidsperiod.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna