Som vi vet finns det två huvudvarianter av paprika: söt och het.
Det rekommenderas inte att plantera dem bredvid varandra, varnar experten från nätverksutgåvan ’BelNovosti’, vetenskapsman-agronom, landskapsdesigner Anastasia Kovrignyh.
Anledningen är att trots genetikens lagar kan paprika bli heta.
Hur kan detta vara, eftersom genuppsättningarna för båda sorterna är unika, frågar du, och vi kommer att svara.
Faktum är att sötpaprika har förädlats fram ur chilipeppar genom en lång process där man valt ut individer med en recessiv gen som producerar capsaicin, det ämne som ger paprikan dess beska och skarpa smak.
Vid korspollinering faller pollen från den varma paprikan på pistillen från den söta paprikan, varefter äggstocken börjar växa.
De gener som ansvarar för capsaicinproduktionen överförs med pollenet.
Paprikor kan alltså bli heta helt eller delvis när en del av frukten är söt och en del är het.
För att förhindra att detta ’fenomen’ inträffar krävs att odlarna upprätthåller rumslig isolering, dvs. lämnar tillräckligt avstånd mellan plantorna, vilket inte är lätt att göra på små tomter.
Det är därför upp till dig att bestämma om du vill odla paprika på din tomt.
Tidigare berättade vi vad du ska göra om tomaterna börjar krulla sina blad.