En produkt som kallas liquid smoke används av kockar för att ge en maträtt en rökig smak.
Det är sant att få människor använder det – av rädsla för att det kan skada hälsan.Oavsett om det är sant eller inte – experten på BelNovosti online-utgåva, kocken Yulia Arkhipova, vet.
Hur flytande rök tillverkas
För att göra flytande rök måste du bränna trä och leda den resulterande röken genom vatten.
Vätskan i denna process är inte bara ett lösningsmedel utan också en renare: olösliga skadliga hartser och bensapyren avlägsnas med vatten.
Andra renings- och filtreringssteg följer och tillverkarna får till slut en klar lösning som saknar de flesta skadliga ämnen.
Men tillsammans med hartserna går också några av aromämnena förlorade, så flytande rök kommer tyvärr inte att kunna återskapa 100% effekten av naturlig rökning.
Huruvida flytande rök är skadligt
Om en rättvis jämförelse görs mellan naturlig och artificiell rökning, kvarstår fördelen med det andra alternativet.
Tidigare berättade vi om hemligheterna med puffiness och mjukhet hos fritters.