Om du vill få en anständig skörd av bär från vinbärsbuskar varje år ska du inte bara ta hand om dem när de bildar äggstockar utan även efter att frukten har skördats.
Ett av de viktiga stegen i att ta hand om denna gröda är att beskära den.
Hur vinbär ska beskäras efter skörd
Beskärningen sker i två steg.
1.Först är det nödvändigt att ta itu med borttagningen av torra, sjuka och helt enkelt överflödiga grenar för att tunna busken.
2.När det första steget är klart faller dachnikens axlar på skyldigheten att ge busken rätt form och lämna på vinbäret endast tvååriga, årliga och nollskott.
Detta görs eftersom äggstockarna hos svarta, vita och röda vinbär endast bildas på ett och två år gamla skott.
Därför är skott som är äldre än tre år helt enkelt inte meningsfulla, eftersom det inte kommer att bli någon skörd på dem och de använder upp näringsämnen – sådana skott, som du redan har insett, bör skäras av.
Hur bestämmer man det framför dig – en gammal skott? Titta bara på följande egenskaper: liten tillväxt, hård brun bark och större tjocklek än unga skott.
Om en gammal gren saknar bra unga skott, bör den skäras till marken.Det rekommenderas att 2 till 5 gamla grenar tas bort till marknivå varje år och ersätts med 3 till 5 nollskott.
Det ideala antalet grenar i en buske är 15: 5 skott från innevarande år och 5 vardera från ettåriga och tvååriga växter.
De friska grenar som återstår efter beskärningen kan skäras till sticklingar för vidare förökning.