För många hemmafruar är bovete en oansenlig produkt, så få av dem inser vikten av att tillaga bovete på rätt sätt.
Misstag som begås i denna process kan dock kraftigt minska grynens nyttiga egenskaper och försämra deras smak.
Experten på BelNovosti online-utgåva, kocken Yulia Arkhipova, erbjuder att lära sig att laga bovete ordentligt.
För det första är valet av högkvalitativa gryn av yttersta vikt.
Vid köp bör man vara uppmärksam på grynens renhet, frånvaron av härskna korn, skal och damm.
För det andra, innan du lagar bovete, rekommenderas att du blötlägger den i rent vatten och låter den infunderas i 20-30 minuter.
Tack vare denna enkla manipulation kan du minska nivån av fytinsyra i gryn.Detta är ett antinutrient som kan hindra kroppen från att absorbera vitaminer och mineraler helt.
Det finns en uppfattning om att det bästa sättet att tillaga bovete är att blötlägga det över natten i rumstempererat vatten.Denna metod bevarar fler näringsämnen och minskar produktens glykemiska index.
Om du föredrar den traditionella tillagningsmetoden bör du stuva bovete på låg värme i en liten mängd vätska.
Det är viktigt att inte överkoka grynkornen, utan att låta dem vara något underkokta, för att bibehålla maximalt med nyttiga egenskaper och smak i rätten.