HomeVäxterAtt skära eller inte skära jordgubbsblad efter fruktning: 3 goda skäl ”mot”

Att skära eller inte skära jordgubbsblad efter fruktning: 3 goda skäl ”mot”

Lika många människor som det finns åsikter, inklusive om att trimma jordgubbsblad efter fruktsättning.

Idag ska vi avslöja för dig hemligheterna varför erfarna trädgårdsmästare föredrar att inte röra vid bladen på jordgubbsbäddar.

Gamla löv ger upp näringsämnen

När växtsäsongen börjar förser en växts rötter dess ovanjordiska del med de näringsämnen som behövs för tillväxt.När bladen åldras ger de tillbaka allt som de har samlat på sig.

Förutom terminalsystemet förser de nya blad, unga rosetter och framtida knoppar, som bildas under säsongen före blomning och fruktsättning, med näring.Vid beskärning kommer de senare inte att få tillräckligt med näringsämnen, vilket säkert kommer att påverka avkastningen.

Som ett resultat märker dacha-odlare att busken inte klarar sig och börjar använda gödselmedel.Detta är dock irrationellt, eftersom inte alla förberedelser agerar direkt.

Unga blad är beroende

Det är oklart vem som bestämde att de gamla löven är snyltarna och de unga löven är de ’hårt arbetande’.

Gamla blad innehåller, som vi redan har konstaterat, många nyttiga ämnen och använder dem i små mängder för fotosyntesen.De unga behöver mer näringsämnen eftersom de konsumerar mer.Som ett resultat delar de gamla bladen alla ackumulerade element med de unga, eftersom de inte kan försörja sig själva.

Så länge det finns blad på en växt fyller de dessutom många andra funktioner: fotosyntes, transpiration, andning.

Att ta bort gamla blad löser inte problemet med sjukdomar och skadedjur

Tyvärr har ingen dachnik ännu skrytt med att efter att ha klippt bladen på jordgubbsplantor försvann pulveriserad mögel och brun fläck från hans tomt och tog snytbaggen med sig.

Genom att ta bort bladplattorna är det inte möjligt att bli av med växtsjukdomar, eftersom sporerna inte finns på enskilda broschyrer utan på alla buskar.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna