HomeVäxterHur man räddar tomater efter sen bräcka: råd från erfarna trädgårdsmästare

Hur man räddar tomater efter sen bräcka: råd från erfarna trädgårdsmästare

Senblomma är en mardröm för trädgårdsmästare.Denna lömska sjukdom kan förstöra en tomatskörd på några dagar..

Men, misströsta inte: det finns sätt att rädda tomater även efter infektion med sent spöke..

Vår tidskrifts expert Anastasia Kovrizhnykh, en lärd agronom och landskapsdesigner, påminde sommarborna om det viktigaste.

Känner igen symtom

Det första steget i kampen mot senblett är snabb upptäckt av sjukdomen.En uppmärksam trädgårdsmästare kommer att märka karaktäristiska tecken: bruna fläckar på löv, stjälkar och frukter.

Bladen börjar krulla och torka ut, och hårda, mörka områden dyker upp på tomaterna.När luftfuktigheten är hög bildas en vit beläggning på de drabbade områdena.

Akuta åtgärder

När du upptäcker de första tecknen på senblod måste du agera snabbt och beslutsamt.Berörda delar av växter bör omedelbart avlägsnas och brännas.

Det är viktigt att utföra denna procedur i torrt väder för att förhindra spridning av sporer.Efter beskärning desinficeras instrumenten med en lösning av kaliumpermanganat eller alkohol.

Behandling med svampdödande medel

Nyckelsteget för att rädda tomater är att behandla dem med svampdödande medel.Kopparbaserade preparat, som Bordeaux-blandningar eller kopparoxiklorid, bekämpar effektivt senblödning.

Sprayning utförs i torrt väder och täcker noggrant alla delar av växten, inklusive undersidan av bladen.

Traditionella metoder

Förutom kemikalier kan du använda traditionella metoder.En lösning av vassle eller skummjölk hjälper till att stärka växternas immunitet.

Åkerfräken avkok har också en svampdödande effekt.Dessa läkemedel används som profylax eller vid de första tecknen på sjukdomen.

Förbättra växtförhållandena

För att framgångsrikt återuppliva tomater är det nödvändigt att skapa ogynnsamma förhållanden för utvecklingen av sent blight.

Ventilationen av växthus och växthus bör förbättras genom att gallra ut täta planteringar.Vattning utförs endast vid roten, för att undvika att vatten kommer på bladen.Mulching av jorden hjälper till att upprätthålla optimal fukt.

Utfodring och skötsel

Växter som återhämtar sig från sent blight kräver särskild vård.Regelbunden gödning med fosfor-kaliumgödselmedel stärker tomaternas immunitet.

Överskott av kväve under denna period kan provocera fram ett nytt utbrott av sjukdomen.Det är viktigt att hålla optimal temperatur och luftfuktighet.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna