HomeVäxterVarför tomater inte blir röda på något sätt: de 3 mest troliga...

Varför tomater inte blir röda på något sätt: de 3 mest troliga orsakerna

Ibland befinner sig dacha-odlare i en situation där deras kärleksfullt odlade tomater inte vill rodna på något sätt, och det finns flera orsaker till detta.

Vi föreslår att förstå vad detta kan bero på.

Olämplig temperatur

En jämn och varm temperatur mellan 18-29 grader Celsius med ett plustecken är bäst för mognad av tomater.

För höga temperaturer (över +32 grader Celsius) skadar frukten, som inte mognar ordentligt, och för låga temperaturer (+10-15 grader Celsius) fördröjer mognadsprocessen – under sådana förhållanden utvecklar frukten inte sin smak och färg fullt ut.

Fel på gödselmedel

Tomater behöver en balans av näringsämnen för att ge rätt färg och mogna ordentligt.

Om kväve och fosfor inte räcker till blir tomaterna gula och förblir omogna, medan överskott av gödningsmedel kan leda till att tomaterna växer för vegetativt och inte utvecklar sin smak och färg fullt ut.

Belysning

Belysning spelar en viktig roll i tomatens mognadsprocess.

Tomater behöver en viss mängd solljus för att utlösa fotosyntesen, som producerar sockerarter som är nödvändiga för fruktutveckling och mognad.Brist på ljus kan sakta ner eller störa denna process.

Den optimala tiden för tomatmognad är minst 6-8 timmar direkt solljus per dag.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna