Mizeria är en av de mest utvalda salladerna till middag, det finns inget bättre på sommaren.Den passar perfekt till färskpotatis beströdd med dill och färs eller fläskkotlett.Det passar även bra till vegetariska rätter.Alla vet det, basen är gurkor, men får vi bittra exemplar går hela salladen till papperskorgen.Detta är ett riktigt dåligt alternativ, särskilt när du serverar middag för nära och utökade familjer.Och vad värre är, min svärmor är också med, det är verkligen synd.Oroa dig inte, bittra gurkor är ett minne blott.
Varför kommer den bittra smaken i gurka ifrån?
Det är absolut inte vårt fel.Detta är en enkel och effektiv försvarsmekanism för dessa grönsaker. De producerar en bitter substans som kallas cucurbitacin som stöter bort små djur, otäcka sniglar, myror och alla andra skadedjur.Allt skadedjur behöver göra är att försöka en gång och snabbt ge upp.Därför beror allt på de förhållanden under vilka gurkor odlas.Om de är gynnsamma kommer vi inte att finna någon bitterhet i dem.Och de som har svårigheter kommer att ta till en bitter kemikalie.Ju värre de har det, desto bittrare blir de.Ämnet ackumuleras huvudsakligen i stammen på hela växten.Men ibland händer det att cucurbitacin kommer in i spetsen av gurkan.Vi kommer inte att bli förgiftade av det, vi kommer bara att känna den bittra smaken.
Hur förhindrar man att gurkor blir bittra?
Det finns en enkel metod för detta.Många kanske har hört talas om det, men de ignorerar det helt enkelt och förklarar att det låter som vidskepelse.Erfarna hemmafruar vet det mycket väl, de kommer aldrig att äta en bitter gurka.Men till kanten handlar det om avskalningsriktningen. Låt oss aldrig göra det från sidan av spetsen som var fäst vid stjälken, d.v.s. den tjockare, mörkgröna.Du kan också skära av en bit för att vara säker.Processen vi börjar alltid med den ljusgröna spetsen – det här är sidan där blomman placerades, ibland köper man den med redan torkade kronblad.Om vi gör ett misstag kommer ämnet från spetsen att fördelas ordentligt över hela grönsaken, med efterföljande rörelser som tar bort huden.Men detta är inte en anledning att helt ge upp att äta dem.Kom bara ihåg, en gång för alla, vilken sida du behöver börja skala gurka från.
Anmärkning: bitter smak förekommer endast i åkergurkor; växthusväxter växer under goda förhållanden, därför innehåller de inte cucurbitacin.
Du kanske hör om ett annat sätt.Det är ganska riskabelt och tidskrävande.Efter varje rörelse ska nämligen kniven eller skalaren sköljas med vatten.
Meddelande: Högerklicka här om du vill ta bort marknadsförd text
Se också: Det är därför gurkor blir mjuka och sladdriga.Ett vanligt misstag kan förstöra hela konserver
Vad ska man göra med åkergurkor?
Vi vet redan hur man skalar gurkor, så nu kan vi fundera på vad vi kan göra med dem.Vi har redan nämnt gurksoppan som alla känner till, men inte alla vet att du kan göra gurksoppa i burkar för vintern, och även: