HomeVäxterMina döttrar gör de bästa blåbärsdumplingsna.Mormor lärde dem detta och nu är...

Mina döttrar gör de bästa blåbärsdumplingsna.Mormor lärde dem detta och nu är hon stolt över dem

Blåbärsdumplings är en av de få jag kan äta massor av.Jag kan aldrig få nog av dem.På sommaren smakar de bäst med färska bär, men på vintern är frysta också gott.Inget går dock att jämföra med de direkt från buskarna.I dumplings håller de formen, faller inte isär, och när de blir bitna är de så saftiga att saften rinner fritt från dem.

Min mammas dumplings

Det är därför min mamma alltid har gjort blåbärsdumplings hela sommaren.Mina döttrar blev lika mycket fans av denna middag som jag gjorde och när de besökte sin mormor bad de henne om dessa dumplings.Och som ni vet kommer mormor aldrig säga nej till sina barnbarn.Men för att inte göra dem själv, bad hon först tjejerna att lägga till bären, sedan började de limma ihop dumplingsna och började hjälpa till med att göra själva degen.Mormor mätte upp ingredienserna och tjejerna knådade degen och lärde sig rätt konsistens.Och det är dags för tjejerna att ta över tillverkningen av dumplings och göra dem från att förbereda degen till att kasta dumplings i vattnet.Mormor övervakar bara hela processen.Och så tog barnbarnen över rollen som farmor och de gör det underbart. Degen är helt slät, elastisk och tunn, och inga bär läcker ut under tillagningen eftersom dumplingsna inte faller isär eller går sönder.Receptet på dessa dumplings är enkelt, så skriv ner det och använd det under säsong och under lågsäsong.Du kan stoppa vilken fyllning som helst i dem.

Meddelande: Högerklicka här om du vill ta bort marknadsförd text

Se också: Vad ska man göra med dumplingsdeg? 5 läckra förslag

Dumplings med blåbär från mormors recept

För att förbereda blåbärsdumplings behöver du självklart blåbär.Välj färsk, okrossad, helst skördad samma dag.Kom ihåg att alltid tvätta dem noggrant och torka dem innan du lägger dem i degen.En av de viktigaste sakerna för att göra degen elastisk är att tillsätta varmt vatten.

Portion för ca 15 dumplings.

  • 1 ägg.
  • 1/2 kopp varmt vatten.
  • 2 matskedar olja (en för degen, den andra för vattnet).
  • 1,5-2 dl vetemjöl (hur mycket deg behövs för att degen ska bli elastisk men inte hård).
  • 30 dkg bär.
  • lite socker.
  • Häll mjöl på brädan, häll en matsked olja i mitten och tillsätt ett ägg.Skotta in mjölet i mitten med en kniv, hacka det så att ingredienserna blandas lätt och sedan häll hett vatten gradvis och knåda degen.Degen ska vara elastisk, inte för hård, inte för mjuk.Om det är för hårt, tillsätt lite hett vatten, är det för mjukt, tillsätt mjöl.Tyvärr måste du lära dig att fånga rätt ögonblick för att knåda degen, men efter några försök kommer du att lära dig det perfekt.
    Knådad deg kavla ut väldigt tunt , skär ut cirklar, gärna med ett glas, och lägg blåbär på varje cirkel, strö över dem lätt med socker och limma ihop sidorna genom att knåda dem med fingrarna.
    Koka upp vatten i en stor gryta, tillsätt lite salt och en matsked olja i vattnet och släpp försiktigt ner dumplings i det kokande vattnet. Koka i 9-10 minuter
    Ta ut med en stor hålslev och servera genast med grädde, yoghurt eller smält smör.

    Hur värmer man blåbärsdumplings?

    Det är sällsynt att något blir kvar nästa dag, men om det finns något kvar är det värt att veta hur man förvarar det och sedan värmer det igen.Det är bäst att förvara dumplingsna i en matbehållare, men det är en bra idé att hälla lite smör över dem så att de inte klibbar ihop när de svalnar.
    Blåbärsdumplings smakar bäst när de värms i kokande saltat vatten (ca. 3 minuter).
    De kan även värmas i mikrovågsugn.Du kan också ånga dem för att säkerställa att de inte faller isär i vatten.

    Kan man frysa blåbärsdumplings?

    Inget hindrar dig från att frysa dumplings.Rå dumplings med blåbär bör läggas på en bricka så att de inte rör vid varandra och läggs i frysen.När de är hårda, lägg dem i påsar eller matbehållare.Du kan också frysa redan kokta dumplings.Du måste lägga dem på en bricka, vänta tills de svalnat helt och lägg dem i frysen.När de är helt frysta, lägg dem i påsar eller behållare. Frysta dumplings kan lagras upp till 6 månader.

    Meddelande: Högerklicka här om du vill ta bort marknadsförd text

    Se även: Hur länge kan fryst mat lagras för att det ska vara säkert? Kortare än du tror

    Erik
    Erik
    Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Mest populära

    Senaste kommentarerna