HomeVäxterVilka grönsaker växer bra i skugga och halvskugga: några av dem kommer...

Vilka grönsaker växer bra i skugga och halvskugga: några av dem kommer att bli en överraskning för förstagångsträdgårdsmästare

Om det är ont om dyrbart utrymme i öppen sol i din köksträdgård ska du inte fylla det med grödor som klarar sig bra i skugga eller halvskugga.

Under sådana förhållanden, i skuggan av byggnader, träd och buskar, kommer vissa växter dessutom att utvecklas och frukta bättre och därför ge dig en mycket rikligare skörd.

Gurkor

Låt det inte överraska dig att gurkor är skuggälskande grönsaker.De gillar fuktig jord, hög luftfuktighet och inget direkt solljus.

Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera gurkor under träd, 1,5-2 meter från stammarna och binda fast vinrankor i grenarna.

Courgetter

Om du vill ha stora och saftiga zucchini ska du ge dem skugga eller halvskugga.De behöver också bördig jord och regelbunden vattning för att förhindra att jorden torkar ut.

Om jag ska vara helt ärlig finns det en liten nackdel med detta: det täta bladverket på zucchinin kan gynnas av sniglar.

Ärtor

Ärtor är inte en särskilt skuggälskande växt, men de växer bra i genombruten skugga.

Om en bädd med ärtor är upplyst 4 timmar om dagen räcker det mer än väl för att få en bra skörd av späda baljor.

Andra grönsaksgrödor som planteras i skuggan, såsom sallad, dill, persilja, pepparrot etc., visar också utmärkta resultat.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna