HomeVäxterHur ett enkelt trick kan rädda dina vinbär från mjöldagg: ett trick...

Hur ett enkelt trick kan rädda dina vinbär från mjöldagg: ett trick för grönsaksodling

Den pulverformiga mjöldaggen är farlig för vinbär genom sin spridningshastighet och dess förmåga att göra stor skada på grödan..

Orsakas av en sjukdomsframkallande svamp.Symtom uppträder som en vit plack på bär och skotttoppar.

I ett senare skede börjar stjälkarna vissna, bladen krullar sig och blir bleka.

Fungicider och folkmedicin används för att kontrollera sjukdomen.

Industriella preparat

Eftersom svampen kan övervintra i jorden påbörjas behandlingen mot mjöldagg tidigt på våren efter snösmältningen.

Buskar och marken under dem besprutas med en 1% lösning av kopparsulfat.Av de kemiska fungiciderna är kopparsulfat det mest effektiva (dosering per 10 liter vatten):

’Skor’ – 2 ml;
’HOM’ – 40 g;
’Fundazol’ – 1 ml;
’Topaz’ 2 ml.

Behandlingen utförs vid de första tecknen på infektion och sedan 1-2 gånger till.

Intervallet mellan sprutningarna anges i instruktionerna för varje produkt.

Folkmedicinska lösningar

Under fruktperioden är det bättre att undvika kemiska läkemedel och använda kompositioner beredda enligt folkrecept.

För att klara svamphjälp:

– vasslelösning (1 liter per 10 liter vatten) – spraya tre gånger med ett intervall på 3 dagar;
komposition baserad på bakpulver och flytande tvål (2 msk.л.av båda per 10 liter vatten) – utför 2 behandlingar med en veckas mellanrum;
– lösning av aska (300 g per 5 liter varmt vatten) – insistera 8-10 timmar, sila sedan och använd för sprutning.

Om det regnar strax efter appliceringen av kompositionen upprepas behandlingen.

Förebyggande bör inte försummas.Buskarna bör tunnas ut i tid.Tidigt på våren dousas vinbär med kokande vatten, vilket minskar risken för sjukdom med 60-70%.

Marken under buskarna hålls ren och lossas regelbundet.För att förebygga kan du behandla jorden flera gånger per säsong med en lösning av ’Fitosporin’.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna