HomeVäxterHur man bestämmer typen av jord på din tomt: om du inte...

Hur man bestämmer typen av jord på din tomt: om du inte gör det kommer allt ditt hårda arbete att gå till spillo

Att bestämma typen av jord är värt varje dacha-odlare, om han inte har gjort det tidigare, eftersom denna faktor till stor del bestämmer typen av bevattning och därmed växternas tillväxt.

I den här artikeln hittar du flera sätt som hjälper dig att uppnå ditt mål.

Lerjordar

Dessa jordar absorberar fukt långsamt och behåller den under en lång tidsperiod.Därav slutsatsen: vattna växter vars livsmiljö är lerjord sällan men rikligt.

För att avgöra om jorden är lerig, ta ett jordprov från cirka 20 centimeters djup med en spade.Om jordklumpen smulas sönder i dina händer tyder det på torr jord som kräver frekvent och riklig vattning.

Sandiga jordar

De skiljer sig från lerjordar genom att de absorberar vatten mycket snabbt.För att ta reda på om jorden på din tomt är sandig måste du återigen göra ett jordprov.

Om jorden smular lätt när den släpps från en meters höjd tyder det på att jorden är måttligt fuktig.Under torra förhållanden bör sådan jord vattnas oftare än vanligt.

Jordar med god markfuktighet

När en jordklump rullar lätt och inte fastnar i dina händer indikerar det god markfuktighet.Frekvent vattning är inte nödvändigt i detta fall.

Jordar med optimal fuktighet

Om jordklumpen fastnar i dina händer indikerar detta en tillräcklig fuktnivå.I det här fallet rekommenderas att vattna växterna en gång i veckan.

Jordar med hög luftfuktighet

Om jordklumpen är klibbig och vatten sipprar ut när du trycker på den är jorden uppenbarligen för blöt.Om detta är resultatet av ditt test ska du inte vattna oftare än en gång var fjortonde dag.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna