HomeVäxterKan gurkor matas med nässlor: trädgårdsexperter avslöjar hemligheterna med grönt gödselmedel

Kan gurkor matas med nässlor: trädgårdsexperter avslöjar hemligheterna med grönt gödselmedel

Gurkor är en av de vanligaste grödorna på gårdarnas tomter.För att få en rik skörd behöver dessa växter regelbunden gödsling.

Många erfarna trädgårdsmästare använder för detta ändamål inte bara mineralgödselmedel utan också naturläkemedel, bland vilka nässlor intar en särskild plats.

Fördelarna med nässlor för gurkor

Nässla är en riktig skattkista med näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av gurkor.Den innehåller kväve, kalium, kalcium, magnesium, järn och andra spårämnen.

Användning av nässlor som gödningsmedel förser inte bara växterna med nödvändiga ämnen utan bidrar också till att förbättra markstrukturen.

Metoder för beredning av nässelgödselmedel

Det finns flera sätt att förbereda nässelgödselmedel för gurkor.Den mest populära metoden är infusionen.

För att förbereda det måste du fylla en behållare med färska nässlor med en tredjedel, häll vatten och låt jäsa i 7-10 dagar.

Den färdiga infusionen späds med vatten i förhållandet 1:10 och används för vattning.

En annan metod är beredningen av gräsmulch.Nyklippta nässlor sprids runt gurkorna i ett lager på 2-3 cm.

Denna mulch gödslar inte bara jorden utan hjälper också till att hålla kvar fukt och förhindrar att ogräs växer.

När ska man mata gurkor med nässlor

Det rekommenderas att börja mata gurkor med nässlor efter utseendet på det tredje sanna bladet.

Därefter kan gödselmedlet appliceras var 10-14:e dag tills fruktsättningen börjar.Under perioden med aktiv fruktsättning kan gödslingsfrekvensen ökas till en gång i veckan.

Regler för applicering av nässelgödselmedel

Vid användning av nässelinfusion är det viktigt att följa några regler.

För det första får lösningen inte komma på gurkbladen, eftersom detta kan orsaka brännskador.

För det andra får den rekommenderade koncentrationen av gödningsmedel inte överskridas.Överskott av kväve kan leda till överdriven tillväxt av grön massa till nackdel för frukten.

Kombination med andra gödselmedel

Nässelgödsel går bra att kombinera med andra typer av organiska gödselmedel.

Det är till exempel möjligt att alternera vattning med nässelinfusion och vattning med en infusion av kogödsel eller fjäderfägödsel.Denna kombination förser växterna med ett komplett utbud av viktiga näringsämnen.

Effekt av nässlor på avkastningen av gurkor

Regelbunden användning av toppdressing med nässlor bidrar till att öka avkastningen av gurkor.

Växterna blir starkare och mer motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur.Frukterna bildas snabbare och har en fylligare smak.

Ytterligare fördelar med att använda nässlor

Förutom gödselmedel kan nässlor användas för att skydda gurkor från skadedjur.Nässleinfusion har insektsdödande egenskaper och hjälper till att avvisa bladlöss, spinnkvalster och andra skadedjur.

Begränsningar i användningen av nässelgödsel

Trots alla fördelar har nässelgödseln begränsningar.

Det rekommenderas inte att använda det på jordar med hög kvävehalt, liksom vid odling av gurkor i växthus, där det finns risk för svampsjukdomar på grund av hög luftfuktighet.

Att mata gurkor med nässlor är ett effektivt och miljövänligt sätt att öka avkastningen utan att använda kemiska gödningsmedel.

Korrekt användning av detta naturläkemedel hjälper till att odla friska och välsmakande gurkor och glädjer trädgårdsmästaren med en riklig skörd.

Erik
Erik
Mitt namn är Erik, och jag har en passion för thailändsk mat. Genom att resa mellan Sverige och Thailand har jag fått uppleva den unika kulturen och de autentiska smakerna som thailändska restauranger har att erbjuda. I mina artiklar delar jag med mig av mina bästa tips och rekommendationer för de mest minnesvärda matupplevelserna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mest populära

Senaste kommentarerna