Erfarna trädgårdsmästare kastar aldrig äggskal, eftersom de kan fördubbla skörden..
Agronomen Ivan Russkikh berättade hur man korrekt använder detta användbara gödselmedel i sin Zen-kanal.
Hur man använder äggskal som gödningsmedel
Äggskal är en unik källa till kalcium och några andra mikroelement som är nödvändiga för växter, men på grund av sin täta struktur löses de långsamt i jorden.
Det enklaste sättet att använda skal som ett deoxiderande gödselmedel är att mala dem till mjöl som dolomit.Men även i denna form kommer dess aktivitet att dyka upp först mot slutet av säsongen eller till och med nästa år.
Du kan påskynda skalets verkan med hjälp av fosfatmobiliseringsmedel, men det är mycket lättare att förbereda ’snabbt kalcium’ gödselmedel.
Häll två liter 9 procent vinäger i en tre-liters burk och lägg skalen där när de dyker upp.
När skalen löser sig bildas skum, så fyll inte burken helt med vinäger och lägg i alla ackumulerade skal på en gång.
Gödselmedlet appliceras enligt följande: lös ett glas gödselmedel i 5 liter vatten och vattna det med en hastighet av 0,5-1 liter per planta.Tomater, paprika, gurka, auberginer och kål är mycket förtjusta i denna dressing.
Du kan också använda citronsyra som lösningsmedel (en matsked citron per en och en halv liter vatten).
Tidigare berättade vi hur erfarna trädgårdsmästare matar jordgubbar efter fruktsättning.